Savjeti

07.05.2019.

ZIMSKE GUME

Šta su to zimske gume i kada ih upotrijebiti?

ZIMSKE GUME

Zimske gume: Šta su zimske gume i zašto ih treba koristiti tokom zime? 

Zimske gume su napravljene od materijala (smješe) koji zadržava elastičnost i optimalne performanse čak i na niskim temperaturama, odnosno zimskim uslovima vožnje. Zimski uslovi vožnje nastupaju kada je spoljašnja temperatura niža od 7 stepeni celzijusa.

Za zimske gume se obično kaže da su mekše od ljetnjih gume. To je istina, jer zimske gume sadrže više prirodne gume koja ostaje elastična na niskim temperaturama.

Nijesu baš svi vozači svjesni važnosti korišćenja zimskih guma. Neki vozači čak nijesu ni svjesni da one postoje, dok drugi smatraju da se one upotrebljavaju samo na ledu i snijegu.

Koja je razlika između zimske i ljetnje gume?

Ljetnja guma je za kišu i suvo, guma za proljeće, ljeto i veći dio jeseni. Ljetnja guma je guma koja je napravljena od materijala koji joj omogućavaju optimalne vozne karakteristike na temperaturi višoj od 7 stepeni celzijusa.

Šta se dešava sa ljetnjom gumom kada je izložena hladnim zimskim vremenskim uslovima? Njena smješa gubi svoju fleksibilnost, čineći njeno prijanjanje znatno slabijim, što se direktno odražava na bezbjednost vožnje (preciznost upravljanja, držanje u krivini, produžen kočioni put itd.).

Zimske gume na ledu i snijegu, suvom ili mokrom asfaltu ispod 7 stepeni celzijusa obezbjeđuju prijanjanje koje nijedna ljetnja guma ne može da pruži. Vozilo opremljeno zimskim gumama će se zaustaviti na snijegom pokrivenom putu (pri brzini od samo 48 km/h) poslije 35 metara - sa običnim ljetnjim gumama kočioni put se produžava za dodatnih 8 metara (ukupno 43 metra). To je dužina 2 vozila!

 

Vujačić Company d.o.o., kao generalni distributer Continental grupacije za Crnu Goru u svojoj ponudi svake sezone ima najveći izbor zimskih guma za sve vrste vozila.