Savjeti

27.07.2018.

Važnost guma i kada ih mijenjati?

Što mislite koji je najvažniji dio vašeg auta? Upravljač, kočnice, sigurnosni pojas?

Važnost guma i kada ih mijenjati?

Što mislite koji je najvažniji dio vašeg auta? Upravljač, kočnice, sigurnosni pojas? Ne, najvažniji dio svakog automobila definitivno su gume. Ako malo razmislimo, važnost guma je presudna jer su one jedini dio kojim vozilo dotiče površinu po kojoj se kreće. To znači da one usmjeravaju rad upravljača, kočnica, ubrzanja i pored svega toga, upijaju sve neravnine koje vam se nađu na putu. Kada pogledate na ovaj način, postaje jasno da su kvalitetne gume izuzetno važan faktor prilikom vožnje bilo kojeg vozila.

 

Najbolji dokaz važnosti guma su trke Formule 1, gdje se cijela taktika oslanja na vrstu gume, njihovu izmjenu i stepen istrošenosti. Ipak, nije neuobičajeno vidjeti da mnogi građani u normalnim uslovima svoje automobile dugi period voze na dotrajalim gumama. Kako bi pokušali razumjeti veličinu ovog problema, proizvođači guma često sprovode ankete u tržnim centrima i dobijaju zaključke o opštem stanju guma na koje se voze ulicama. Ovakva istraživanja u svijetu su otkrila da čak 80% ispitanih automobila koristi gume koje nijesu bile pravilno održavane ili su imale probleme kao što su nepravilan pritisak, oštećenje ili nedopuštenu dubinu šare. Sumnjamo da su rezultati kod nas bolji, a sudeći po tome da u prosjeku vozimo automobile starije od 13 godina, mogu biti samo lošiji.

Koje su glavne funkcije gume?

podržava automobil: četiri gume i vazduh u njima podržavaju težinu automobila
upija neravnine na putu: vazduh ili azot u gumama djeluju kao opruga i tako drastično povećavaju komfor
prijenos trakcije i snage kočenja: gume prenose performanse automobila na podlogu
upravljanje: mijenjajući ugao pod kojim se kreću gume utiču na smjer kretanja vozila
Zašto su kvalitetne gume tako važne i koje odabrati?

Važno je odabrati gume koje su prikladne za uslove u kojima najčešće vozite. Naravno, danas postoji širok raspon najrazličitijih vrsta guma dostupnih na tržištu, ali ne pružaju sve isti stepen performansi u svim uslovima pa je potrebno pažljivo odabrati odgovarajuću. Određene gume pružaju puno bolju trakciju u mokrim vremenskim uslovima ili po snijegu, dok druge pružaju udobno i gotovo nečujno kretanje vozila pri velikim brzinama, te rezultiraju povoljnijom potrošnjom goriva. Mnogi ljudi imaju naviku kupovati jeftine i nepouzdane gume kako bi uštedjeli na cijeni, no to je pogrešna računica. Jeftine gume imaju tendenciju ubrzanog trošenja, mogu povećati potrošnju goriva i ne pružaju zadovoljavajuću trakciju.

Stoga je važno odabrati kvalitetne gume koje su prije svega jemstvo za sigurnu i udobnu vožnju. Loše gume mogu smanjiti performanse vašeg automobila, povećati zaustavni put i povećati rizik od proklizavanja. Nadalje, nedovoljno napumpane ili istrošene gume povećavaju potrošnju goriva i emisije CO2.

Kada mijenjati gumu i koliki joj je vijek trajanja?

Ne postoji jasno definisano pravilo kada bi trebalo mijenjati gume. Njihov životni vijek u najvećoj mjeri zavisi o načinu vožnje. Dakle, ako se vozite u gradu i imate puno kočenja i ubrzavanja guma će biti izložena većim naporima i brže se trošiti. Osim toga, da bi guma trajala što duže potrebno ju je pravilno održavati.

Prvi korak u tome je redovna provjera pritiska u gumama. Optimalan pritisak guma možete pronaći na pragovima vozačevih vrata i u priručniku vašeg automobila. Uvijek pumpajte gume kada su hladne i činite to barem jednom mjesečno. Ako guma dobije veliki udarac kao rezultat neke rupe na cesti ili “jahanja” ivičnjaka, ili ako uočite nešto neobično, na primjer jednu gumu sa znatno nižim pritiskom, posjetite stručnjaka u vulkanizerskoj radnji.

Ispumpane gume vozaču pružaju manje kontrole, mogu povećati zaustavni put kočenja, te se takođe troše puno brže. Prenapumpane gume su jednako opasne: one smanjuju prijanjanje, kočenje je nestabilnije te rezultiraju manjom kontrolom, što može dovesti do opasnih situacija. Takođe, ako čujete neobične zvukove ili ako vaš automobil vibrira, to je najbolji pokazatelj da je potrebno provjeriti stanje guma i geometriju trapa, za koju vam savjetujemo da kontrolišete na svakih 10.000 kilometara.

Redovno provjeravajte dubinu šare gume. Zakonski minimum je 1.6 mm, a zimske gume najbolje je mijenjati kada je profil manji od 3 mm ili 4 mm. Ukoliko je dubina profila na zadovoljavajućem nivou, gume bi trebalo, nezavisno od kilometraže, mijenjati najkasnije svakih pet godina.

 

Nevezano za tip automobila, važnost kvalitetne gume ne smije se podcijeniti

Nikad ne biste smjeli podcjenjivati važnost kvalitetnih guma, jer su one jedini kontakt između vas i ceste. Bez obzira na to koliko dobar, snažan i udoban automobil vozite, cjelokupne performanse i učinkovitost direktno zavise od kvaliteta guma i trakcije koju one pružaju.

Činjenica da svaka guma dodiruje površinu ceste površinom koja je otprilike veličine razglednice čini brigu o ovoj tematici još bitnijom, stoga je na nama da promijenimo trend sa početka ovog članka, te shvatimo da pravi i kvalitetan pneumatik doslovno glavu čuva. Takođe, svjesni smo da se mijenjanje guma i njihova kupovina u većini slučajeva obavljaju u žurbi, ali prije kupovine izdvojite makar pola sata do sat vremena u svom dnevnom rasporedu za odabir odgovarajućeg pneumatika za vaše vozilo. I najbitnije, ne štedite na gumama jer će vam se višestruko vratiti.

 

Izvor: oktan.hr