Savjeti

11.06.2018.

Opasnosti kombinovanja različitih dubina šare

Kada kupujete gume, uvijek je najbolje zamijeniti sve četiri istovremeno. Isti dizajn i dubina šare osiguravaju vam ujednačenu vuču i upravljanje.

Opasnosti kombinovanja različitih dubina šare

Kada kupujete gume, uvijek je najbolje zamijeniti sve četiri istovremeno. Isti dizajn i dubina šare osiguravaju vam ujednačenu vuču i upravljanje. Međutim, ukoliko se ipak ugrađuju samo dvije nove gume, onda bi ih trebalo postaviti na zadnju osovinu. Na ovaj način smanjuje se mogućnost da vozač izgubi kontrolu nad vozilom kod pojave akvaplainga na mokrim putevima.

Akvaplaning se može desiti pri vožnji kroz oluju ili stajaću vodu na putu. Ukoliko se voda ne može izbaciti ispod šara gaznog sloja, ona može podići gazište dok guma potpuno ne izgubi kontakt sa putom. Gumama sa manjom dubinom šare se ovo može desiti u plićim vodama i pri manjim brzinama u odnosu na gume sa većom dubinom šare.

Ono što pravi razliku u situacijama akvaplaninga jeste da li se isti prvo dešava na prednjim ili zadnjim gumama.

Akvaplaning na prednjim gumama izaziva slabije upravljanje, stanje u kojem vozilo teže mijenja pravac kretanja, te nastavlja ići naprijed. Prirodni instinkt većine vozača u ovom slučaju jeste da podignu nogu sa gasa, te omoguće vozilu da uspori i pomogne prednjim gumama da povrate trakciju.

Akvaplaning na zadnjim gumama međutim izaziva gubljenje kontrole na način da vozilo oštrije mijenja pravac pri upravljanju te gubi stabilnost. U ovom slučaju, puštanje gasa će dodatno pogoršati stabilnost i vrlo moguće prouzrokovati da zadnji dio vozila prokliza, ili se zavrti.

Vozačima je lakše da kontrolišu akvaplaning na prednjim gumama, dok je neutralisanje pojave akvaplaninga na zadnjim gumama mnogo izazovnije. Dakle, bolje je žrtvovati malo držanja sa prednje strane vozila u odnosu na zadnju.

 

Kada ugrađujete dvije nove gume, a ne sve četiri, naš savjet je da se uvjerite da su nove gume odgovarajuće veličine, te da su kompatibilne sa kategorijom performansi trenutnih guma.  Tada, par novih guma možete ugraditi na zadnju osovinu vozila.

Napomena: Ovo se odnosi na vozila sa prednjom, zadnjom i vučom na sva četiri točka. Neka 4X4 vozila takođe zahtijevaju usklađivanje dubina šare da bi se spriječilo oštećenje pogonske linije.

Male razlike u dubini šare između prednjih I zadnjih guma (do 1.5mm) su dozvoljene i dozvoljavaju rotaciju guma.

 

Izvor: tirerack.com