Savjeti

07.05.2019.

LJETNJE GUME

Šta su to ljetnje gume i kada ih koristimo?

LJETNJE GUME

Ljetnja guma je namijenjena za kišu i suvo, za cijelu godinu, ukoliko to vrijeme dozvoljava. Napravljena je od materijala koji joj omogućavaju optimalna vozne karakteristike na temperaturi višoj od 7 stepeni celzijusa.

Sadrži manje prirodne gume nego zimska, a to posebno zbog ekstremnih temperatura koje se postižu u samoj gumi i na njenog gazećoj površini prilikom upotrebe, na koje temperature prirodna guma nije otporna. 

Vještačke komponente omogućavaju ljetnjoj gumi održavanje krutosti, kao i dovoljne fleksibilnosti, i pri većem zagrijavanju. To joj omogućava dovoljno prijanjanje za put u uslovima viših i visokih temperatura, što ne bi bio slučaj sa zimskog gumom koja bi se usljed takvih opterećenja i pregrijavanja, a posebno u krivinama i prilikom kočenja nekontrolisano proklizavala.

Kako prepoznati ljetnje gume - po manje agresivnoj šari nego što je to slučaj sa univerzalnim ili zimskim gumama, koje imaju veći broj lamela i zareza, kao i prema tvrdoći materijala što se u određenim slučajevima vidi čak i direktnim upoređivanjem ljetnje i zimske gume, odnosno pod pritiskom prstiju ruke.

Minimalna dubina šare zakonom propisana za ljetnje gume u najvećem broju Evropskih zemalja je 1.6mm, dok je minimalna preporučena dubina šare ljetnjih guma za bezbjednu vožnju po kiši 3mm, ispod 3mm vozilo se značajno lošije ponaša po mokrom putu.

Vujačić Company d.o.o., kao generalni distributer Continental grupacije za Crnu Goru u svojoj ponudi svake sezone ima najveći izbor ljetnjih guma za sve vrste vozila.