Savjeti

18.12.2018.

KAKO VOZITI PO JAKOJ KIŠI

Nema sumnje da kišno vrijeme nosi sa sobom određene izazove, međutim mnogi od njih se mogu umanjiti kada znate kako da vozite po pljusku.

KAKO VOZITI PO JAKOJ KIŠI

Ako montirate gume specijalizovane za kišu, poput Uniroyal guma, moći ćete da uživate u vožnji u mokrim uslovima. Nema sumnje da kišno vrijeme nosi sa sobom određene izazove, međutim mnogi od njih se mogu umanjiti kada znate kako da vozite po pljusku.

Prije nego što krenete


 • Zapitajte se da li je putovanje zaista neophodno, ili bi ga bolje bilo odložiti dok se pljusak ne stiša.
 • Ako ipak morate ići, provjerite brisače prije poslaska. Metlice brisača – i prednje i zadnje – moraju biti u dobrom stanju. Ako nijesu, odmaj ih zamijenite
 • Provjerite dubinu šare na gumama. Ako vozite na ljetnjim ili all-season gumama, preporučujemo minimalnu dubinu šare od 3mm. Ako vozite na zimskim gumama, preporuka je da šara ne bude ispod 4mm dubine.
 • Napunite gorivo. Jaka kiša često izaziva zastoje usljed udesa ili kvarova na automobilima. Posljednje što vam treba je da se zaglavite u saobraćaju sa upaljenim brisačima, grijanjem i svjetlima, a bez goriva.
 • Upoznajte se sa podešavanjima klimatizacije i grijanja u svom autu, kako biste bili u stanju da brzo razmaglite unutrašnjost vozila.
 • Uključite i slušajte radio. Saznajte da li su neki putevi zatvoreni, ima li udesa ili poplava na vašoj planiranoj ruti i isplanirajte alternativni put.
 • Dopunite svoj mobilni telefon. Možda ćete morati da se zaustavite i da javite ljudima da kasnite.

Kako da vozite po jakoj kiši


 • Pazite na brzinu
 • Ostavite dosta razmaka između vas i vozila ispred
 • Koristite oboreno svjetlo na farovima
 • Koristite klimatizaciju kako biste spriječili kondenzaciju unutar vozila
 • Sklonite nogu sa gasa pri akvaplaningu. Nikako ne kočite u tom slučaju.

Obratite pažnju na brzinu i ostavljajte dosta razmaka – minimum 4 sekunde – između vas I vozila ispred vašeg. Čak iako vozite na gumama za kišu, vaš zaustavni put biće duži nego na suvim putevima. Ako neko vozi preblizu iza vas, pustite ga da vas pretekne. Bolje je da ga imate ispred sebe nego iza.

Upalite svjetla, ali ih neka budu oborena. Nemojte da koristite maglenke.

Budite spremni na zapljuskivanja od strane kamiona i vozila koja se brzo kreću. Ovo vam može privremeno smanjiti vidljivost. Jednako, budite obzirni i po pitanju svog zapljuskivanja drugih, te izbjegavajte brzu vožnju kroz lokve u blizini pješaka ili biciklista.

Broj kvarova se povećava tokom kiše, budući da vlaga može da izazove problem sa elektrikom I motorom. Ako dođe do kvara na vašem vozilu, držite haubu zatvorenom kako biste spriječili bilo kakve dalje kvarove. Ne pokušavajte da restartujete motor ukoliko je prestao da radi nakon što ste prošli kroz duboku vodu.

Vožnja kroz lokve može izazvati akvaplaning ukoliko vaše gume izgube kontakt sa površinom puta. Ukoliko iznenada osjetite lakoću na volanu, uklonite nogu sa gasa i dozvolite brzini da se sama smanji dok ponovo ne pridobijete kontrolu nad vozilom. Nemojte da kočite dok ne povratite kontrolu. U tom trenutku, dobro je da blago dotaknete kočnicu kako bi se stvorilo trenje i toplota – i na taj način isparila eventualna zaostala vlaga.

 

Izvor: Uniroyal