Savjeti

23.06.2017.

Kako provjeriti pritisak u gumama?

Ukoliko ne znate kako da sami provjerite pritisak, pomoć ćete pronaći u narednim redovima.

Kako provjeriti pritisak u gumama?

Preporučujemo Vam da početkom svakog mjeseca izdvojite 5 minuta za provjeru pritiska u gumama na Vašem automobilu, jer će vam to pomoći da uštedite novac i spriječite glavobolje na putu. Ukoliko ne znate kako da sami provjerite pritisak, pomoć ćete pronaći u narednim redovima.

Ne drži sama guma težinu vašeg vozila, već je to upravo vazduh, tj. njegov pritisak. Zato, nije iznenađujuće što pritisak utiče na toliko važnih karakteristika voznih performansi, kao što su: udobnost, stabilnost pravca, držanje u krivini, zaustavni put i generalno upravljanje. Vožnja sa neispravnim pritiskom u gumama imaće negativan uticaj na jednu ili više ovih bitnih karakteristika. Dakle, za optimalne performanse, važno je da se pritisak mjeri redovno.

Koji je preporučeni pritisak za gume Vašeg automobila? 

Specifičan pritisak u gumama preporučen za Vaše vozilo stvar je dogovora između proizvođača automobila i proizvođača guma. Baziran je na ukupnoj veličini i težini vašeg vozila, sposobnosti vuče i preporučenim dimenzijama guma. Preporučeni pritisak određen je tako da čuva Vašu sigurnost i udobnost na putu, zbog čega je važno da ga održavate.

Kako da znate koja je preporučena vrijednost pritiska? Možete je pronaći u uputstvu za upotrebu koje ste dobili uz vozilo, ispod poklopca za gorivo ili na unutrašnjosti vozačevih vrata.

 

Zašto se pritisak mjeri kada su gume hladne? 

Preporučeni pritisak za Vaše vozilo baziran je na “hladnom” pritisku. Gasovi se šire kada se zagriju, a skupljaju se kada temperature opadne. Ovo znači da bi pritisak trebalo da provjeravate ujutru, prije nego što je auto voženo i prije nego što temepratura poraste i guma bude izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti. Dakle, pritisak uvijek mjerite u hladnoj gumi.

Dnevne temperature rastu i opadaju tokom dana i noći i zavisno od godišnjeg doba. Pritisak u gumama može da fluktuira 1 psi na svakih 5 stepeni Celzijusovih. Dakle, ako se spoljašnja temepratura poveća za 5 stepeni, pritisak u gumama će se povećati za 1 psi. Obrnuto, ako se temperature vani spusti za 5 stepeni, pritisak u gumama će se smanjiti za 1 psi.

Pritisak u toplim gumama će biti viši zato što vožnja izaziva nakupljanje toplote. Zato nikada ne bi trebalo da smanjujete pritisak u zagrijanim gumama, jer kada se ohlade pritisak će pasti ispod minimalnog.

Kako temperature padaju tokom jeseni i zime, izuzetno je važno da tada posebno provjerite pritisak u gumama. Zimi, pritisak Vaših guma može pasti za skoro 5 psi, što utiče na vuču, upravljanje i vijek upotrebe. Upravo ove fluktuacije tokom godine dovele su do preporuke da se pritisak provjerava jednom mjesečno i uvijek prije dužeg putovanja, gdje bi povećan teret možda zahtijevao da se gume dodatno napumpaju u skladu sa specifikacijama. I nikada ne zaboravite da provjerite i rezervnu gumu!

 

Kako zapravo provjeriti pritisak? 

Pritisak u gumama možete provjeriti i kod kuće. Samo se, kao što smo spomenuli gore, pobrinite da provjeru izvršite kada su gume hladne, tj. nisu bile vožene makar nekoliko sati.

Za provjeru Vam je potreban precizan pokazivač pritiska u gumama, koji možete pronaći kod lokalnog prodavca auto djelova. Postoje digitalni pokazivači, koji rade na baterije, i tradicionalni pokazivači u obliku šipke. I jedni i drugi će obaviti posao i neće vas koštati više od 15 eura.

Jednom kada identifikujete koji je preporučeni pritisak, ostatak posla traje 5 minuta:

Skinite poklopac sa ventila pneumatika (nemojte ga izgubiti);
Postavite mjerač pritiska u gornju šinu ventila i brzo pritisnite kako bi dobili čitanje;
Provjerite čitanje i uporedite ga sa preporučenim pritiskom;
Ako je očitavanje iznad preporučenog, pritisnite ventil kako bi oslobodili malo vazduha;
Ako je očitavanje ispod preporučenog, napumpajte gumu dok ne dostigne preporučeni pritisak;
Ponovite postupak za sve gume vašeg vozila, uključujući i rezervnu!
 

Vožnja sa prenapumpanim gumama ima negativan uticaj na:

Udobnost vožnje
Stabilnost usmjerenja
Ponašanje vozila prilikom rukovanja, naročito prilikom skretanja
Nepravilno habanje
 

Vožnja sa nedovoljno napumpanim gumama ima negativan uticaj na:

Upravljanje
Stabilnost usmjerenja
Bezbjednost vožnje (gume mogu otpasti sa felge tokom skretanja)
Štednju (veća potrošnja goriva, niža kilometraža)
Izdržljivost gume
Nepravilno habanje
SIGURNOSNO UPOZORENJE – Nedovoljno napumpana guma može dovesti do uništenja njene strukture. Ovo za rezultat može imati pad performansi gume ili njeno izduvavanje, a u najgorem slučaju iznenadnu eksploziju. Sakrivena oštećenja guma se ne mogu ispraviti podešavanjem njihovog pritiska. 

 

Da li se možete osloniti na TPMS (Sistem za nadzor pritiska u gumama)? 

Sistem za nadzor pritiska u gumama postoji u svim novim automobilima i može biti zasnovan na različitim konceptima i senzorima. U suštini, postoje dva osnovna tipa sistema:

Direktni sistemi – senzori za pritisak su integrisani sa ventilom ili su pričvršćeni na felgu ili unutar gume.

Indirektni sistemi – senzori za pritisak nisu pričvršćeni za gumu ili felgu. Razlike u pritisku se mjere indirektno putem, npr, promjena u obimu kotrljanja guma.

Iako su nova vozila opremljena ovim sistemima, oni upozoravaju na nizak pritisak samo nakon što isti padne 25% ispod preporuke proizvođača. U mnogim slučajevima blagi pad pritiska ne pali lampicu za upozorenje, a uzrokuje gubitak ekonomičnosti goriva i mogao bi da ugrozi Vašu sigurnost u vozilu. Čak i sa Sistemima za nadzor pritiska u gumama, vozači moraju da provjeravaju pritisak u gumama pomoću mjerača svakog mjeseca.

Održavanje ovih Sistema za nadzor pritiska treba prepustiti stručnjacima za gume. 

 

Na kraju:

Ukoliko i dalje nijeste sigurni da ste u stanju sami da provjerite pritisak u gumama, posjetite nas. Biće nam zadovoljstvo da Vam pomognemo i odgovorimo na sva Vaša pitanja.