Savjeti

16.03.2021.

KAKO DONIJETI NAJBOLJU ODLUKU O TOME KOLIKO NOVCA TREBA POTROŠITI ZA NOVE LJETNE GUME

Jedan od simbola proljeća i toplijeg vremena za većinu vozača jeste zamjena zimskih guma za ljetnje. Veliki dio njih susrijeće se i sa činjenicom da njihove ljetne gume više nisu upotrebljive i da je vrijeme da svojom omiljenom "četvorotočkašu" daju novi par "cipela". Međutim, postoji dobro poznata dilema, koji model odabrati i koliko novca potrošiti.

KAKO DONIJETI NAJBOLJU ODLUKU O TOME KOLIKO NOVCA TREBA POTROŠITI ZA NOVE LJETNE GUME

Ušteda na novim gumama i odabir jeftinijih guma, nekada s nižom cijenom u odnosu na najkvalitetnije gume, ne savjetuje se iz sigurnosnih razloga, ali i iz ekonomskih razloga, kazao je Luka Širovnik, šef tehničke službe za korisnike u kompaniji Continental Tires Jugoistočne Evrope.

„Povoljne gume nesumnjivo imaju nižu cijenu, međutim one možda nisu jeftiniji izbor ukoliko ih treba mijenjati češće od premijum guma. Sve gume takođe podliježu rigoroznim ispitivanjima i pregledima, pa će većina njih biti s određenim standardima kvaliteta, ali malo je vjerovatno da će jeftinija guma pokazati ​​iste performanse kao one iz vrhunske kategorije. Brend najboljih guma ima dugu istoriju u industriji guma. Velika konkurencija na tržištu znači da se standard neprestano povećava i da svaki proizvođač nastoji da razvije najbolji mogući proizvod. Premijum gume koštaju više, jer korisnik plaća i za tehnologiju i uloženo vrijeme osim kvaliteta i zagarantovanih performansi. Obje vrste guma izgledaju vrlo slično, ali vrlo je važno znati da je postupak dizajniranja i razvoja svake gume vrlo različit. Premijum gume osmišljene su tako da udovoljavaju najstrožim standardima i nude najbolje performanse, a time i sigurnost ”, kaže Luka Širovnik.

Iako se na prvi pogled čini da su jeftinije gume najisplativije zbog niže cijene, u stvari su premijum gume te koje će vam uštedjeti novac. Razlog je sljedeći: izrađene su od visokokvalitetne gume i dizajnirane s uzorkom gazećeg sloja na potpuno drugačiji način od guma iz jeftinije kategorije. Zbog toga će vam premijum gume pružiti veću sigurnost na cesti, ekonomičnost potrošnje goriva i duži vijek trajanja.

„S obzirom na to da je guma jedini kontakt između vozila i puta, trebali biste razmisliti da li se isplati na njima štedjeti, jer čak i u slučaju vožnje nešto starijeg modela automobila, one mogu biti jedan od ključnih sigurnosnih faktora. Starija vozila nemaju moderne sisteme pomoći i sigurnosti koji su danas sastavni dio svakog novog vozila, pa je utoliko važnije da se na starijim vozilima postavljaju kvalitetne gume. Zaključak je da nema smisla štedjeti na gumama, jer od njih zavisi  kako će se vozilo ponašati na ulici, bilo ono staro ili novo ”, zaključio je Širovnik, šef tehničke službe za korisnike kompanije Continental Tires Jugoistočna Evrope.

SIGURNOST JE PRVA, ZABAVA TEK NA DRUGOM MJESTU

Slogan ljetnje marketinške kampanje kompanije Continental daje svima do znanja da sigurnost na putu nema alternativu. Međutim, svi oni koji odluče da kupe novi set ljetnjih guma Continental tokom ove ljetnje sezone, neće propustiti zabavu jer dobijaju priliku da učestvuju u nagradnoj igri i možda osvoje vrijedan LEGO® set. Promocija traje od 15. marta do 30. juna.