Savjeti

26.04.2018.

Gume nijesu banane

Michelin savjet za gume: Nije važno koliko je guma stara, već kako se održava

Gume nijesu banane

Kada kupujete gume za svoj automobil, pogledate li datum proizvodnje i kupujete li one koje su najkasnije proizvedene sudeći po DOT oznaci, zato što mislite da je novija guma uvijek bolja?

Pretpostavljamo da je tako. Kao sa hranom i ljekovima, naviknuti smo da uvijek tražimo datum proizvodnje ili rok upotebe na proizvodu, jer mislimo da sve ima svoj vijek trajanja.

Nije baš tako sa gumama. Za razliku od hrane, ljekova, ili voća kao što je banana, kojoj se lako primijeti kad je vrijeme da se baci, ne morate tražiti najnovije gume da biste osigurali bezbjednost u vožnji.

Zapravo, najbitniji datum kod vaših guma nije datum proizvodnje, već datum ugradnje. Tada zaista počinje njen životni vijek. Guma počinje da stari onda kada se ugradi na vozilo i počne da se koristi. Evo i zašto.

Kada gume postanu dio vašeg vozila, postaju podložne različitim uticajima: kretanja, kočenja, velikih brzina, naglog zaustavljanja, trenja, kontakta sa oštrim objektima, izloženosti visokim temperaturama, oštećenjima, velikim opterećenjima, ili jednostavno neispravnom pritisku. Čak i kada je automobil u garaži, točkovi trpe. Pritisak u gumama je uvijek podložan promjenama, te ga treba redovno provjeravati i održavati ispravnim.

Prije nego što se gume ugrade na vozilo, one su izduvane, ne nose nikakav teret, tj. opterećenje, i susrijeću se sa minornim promjenama temperature u skladištima za gume u kojima se nalaze, zbog čega se ne troše. Gume su napravljene tako da obezbijede dobre, pouzdane performanse na vozilu tokom dugog niza godina, nezavisno od toga kada su proizvedene.

Michelin je pokrenuo svoju “Gume nijesu banane” kampanju da bi ispravio ove pogrešne stavove o pneumaticima i njihovim datumima proizvodnje. Michael Nunag, jedan od glavnih predstavnika Michelin-a u Aziji, kaže da ovi pogrešni stavovi mogu biti opasni, jer se zbog njih kupci fokusiraju na DOT umjesto na pravilno održavanje guma nakon što se iste postave na vozilo. Takođe, vozači mogu pogrešno izabrati svog distributera guma oslanjajući se na nove porudžbine, umjesto da traže kvalitet samog servisa.

Tri studije, sprovedene u Koreji, Njemačkoj i Saudijskoj Arabiji, pokazale su da ne postoje nikakve razlike u performansama između tek proizvedenih guma i onih koje su bile u skladištima 3 godine, kaže Nunag. “Studija iz Saudijske Arabije pokazala je da guma korišćena na automobilu godinu dana pokazuje jednake znake starenja kao i guma koja je u skladištu 10 godina. U odnosu na karakteristike gazećeg sloja, potrebno je 20 godina u skladištu, na temperaturi od 40C da bi guma dostigla karakteristike koje pokazuju gume vožene 40.000 km, što dokazuje da gume mnogo brže stare kada su u pogonu, nego kada su uskladištene.”

U Južnoj Koreji, Služba za zaštitu potrošača sprovela je test bezbjednosti na novim i na nekorištenim gumama starim 3 godine. Obje gume su prošle testove velikih brzina. Nijesu detektovane nikakve razlike između ove dvije gume, kaže Nunag.

U Njemačkoj, njemačka organizacija za motorna vozila, IADAC, uporedila je tek proizvedene gume sa uskladištenim gumama starim 3 godine, po pitanju otpora kotrljanju. Studija je pokazala da stare i nove gume pokazuju jednak stepen otpornosti kotrljanju.

Nunag kaže da Michelin i svi veliki proizvođači svakako predlažu da se gume starije od 10 godina uklone iz upotrebe. “Ta preporuka postoji kao mjera predostrožnosti, a ne kao tehnički zasnovana“, dodaje on. “Gume trpe različite napore tokom upotrebe na vozilu. Ponekad vozilo nema ispravnu geometriju trapa, ili je guma izduvana. Prepreke na putu, rupe, poplave, ekstremne ljetnje vrućine, sve zajedno ostavljaju jake posljedice na gumama.”

Vlasnici automobila ne treba da brinu o starosti guma, već o pravilnom održavanju istih, kaže Nunag. “Održavanje ispravnog pritiska u gumama, ispravne geometrije trapa, provjeravanje oštećenja i mjerenje dubine šare je od izuzetne važnosti.”

Michelin-ova poenta u ovoj kampanji je naglasak na održavanju guma. Vozači bi trebalo da se oslanjaju na distributere i servise za gume koji pokazuju visok nivo kvaliteta u poslovanju i koji se pridržavaju pravila skladištenja, ali moraju i sami brinuti o gumama na ispravan način: kroz pravilno održavanje pritiska, rutinske provjere oštećenja i kroz redovno rotiranje, balansiranje i reglažu.

 

Izvor: carguide.ph