Savjeti

12.06.2017.

5 SAVJETA KAKO DA IZVUČETE MAKSIMUM IZ SVOJIH GUMA

Ukoliko vam djeluje da dobar dio vaše plati odlazi direktno u vaš automobil, nijeste sami. Donosimo vam par savjeta koji će pomoći da uštedite novac

5 SAVJETA KAKO DA IZVUČETE MAKSIMUM IZ SVOJIH GUMA

VEĆA KILOMETRAŽA ZA VAŠ NOVAC

Od punjenja rezervoara, preko finog održavanja, do djelova za amortizaciju poput guma i kočnica, ukoliko vam djeluje da dobar dio vaše plati odlazi direktno u vaš automobil, nijeste sami. Procjenjuje se da troškovi prevoza obuhvataju oko 12.9% prosječnih primanja jednog domaćinstva. Pa, kako da smanjite potrošnju kada je u pitanju vaše vozilo? U nastavku je par savjeta koji će vam pomoći da iskoristite vaše gume na najbolji način.

1. PRAVILNO NAPUMPAJTE GUME

Pritisak u gumama je veoma važan kada je u pitanju njihova dugovječnost. Gumama je potreban pravilan pritisak da bi efikasno radile i ostvarile planiran učinak. I prenapumpane i nedovoljno napumpane gume mogu da izazovu brže trošenje i habanje, kao i da štetno utiču na upravljanje vozilom i na ekonomičnost goriva. Koristite mjerač pritiska kako bi bili sigurni da su vaše gume ispravno napumpane. Provjeravajte pritisak svakog mjeseca i posebno prije dužeg puta ili kada vozite veći teret. Uputstva proizvođača vozila o poželjnom pritisku u gumama možete pronaći na naljepnici na vratima s vozačeve strane, ili u uputstvu za upotrebu. Zapamtite i da bi pritisak trebalo da se provjerava kada su gume “hladne”, tj. kada vam automobil nije vožen makar 3 sata.

2. ODRŽAVAJTE PRAVILNU GEOMETRIJU TRAPA

Ako točkovi vašeg automobila nijesu u ravnoteži, vaše gume će se nejednako trošiti, što može dovesti do potrebe za njihovom prijevremenom zamjenom. Takođe, auto koji nema pravilnu geometriju može siginalizirati neki drugi mehanički problem koji može uticati na performanse guma. Za najbolje rezultate, izaberite servis koji koristi tačne moderne mašine za reglažu, i tražite da vam se isprinta izvještaj sa reglaže da biste imali taj podatak u svojoj arhivi o servisima.

3. REDOVNO ROTIRAJTE GUME

Točkovi na vašem vozilu trpe različite sile zavisno od pozicije, što može dovesti do neujednačenog habanja guma. Redovna rotacija guma (po preporukama proizvođača, ili na svakih 8.000 km) obezbjeđuje ujednačeno trošenje gazećeg sloja i pomaže da guma ima dobre performanse.

4. PROVJERITE BALANS GUMA

Gume i točkovi koji su van balansa ne izazivaju samo vibraciju koja vas nervira. Neujednačeno trošenje guma može takođe da rezultira daljim smanjenjem udobnosti i da dovede do prerane zamjene guma. Dobavljač guma sa kompjuterskom modernom mašinom za balansiranje u svoj servisu može vam pomoći da izgladite stvari.

5. IZABERITE GUME SA MANJIM OTPOROM KOTRLJANJU

Otpor kotrljanju predstavlja količinu energije koja je potrebna da održi vaše gume u pokretu po pravoj liniji i pri ujednačenoj brzini. Utiče na efikasnost trošenja goriva, a ušteda u gorivu je definitivno pravi put ka uštedi novca.

 

Izvor: bridgestonetire.com