Savjeti

09.09.2012.

10 SAVJETA ZA ZIMU

Ledene temperature, snijegom pokriveni putevi, magla – zima stvarno stavlja sve vozače na test. Ideje i savjeti kako da ostanete bezbjedni na putu tokom zime.

10 SAVJETA ZA ZIMU

Ledene temperature, snijegom pokriveni putevi, magla – zima stvarno stavlja sve vozače na test. Sa Kontinentalovih 10 savjeta za odabir prave gume, odgovarajuće opreme u vozilu i kako postupati u različitim vremenskim uslovima, svako ima odličnu šansu da prođe kroz zimu u jednom komadu.

               

 

1. Zimske gume: Pravilo je jednostavno: Zimske gume od kraja ljeta (kalendarskog) do Vaskrsa. U ovom periodu temperature često padaju ispod 7 stepeni i ljetnje gume gube njihovo dobro držanje na putu. “Samo zimske gume imaju odgovarajuću smješu gume u gazećem sloju, dovoljan broj zareza na lamelama i visoko prijanjajuće bočne ivice koji su potrebni da obezbijede najveću moguću sigurnost u zimskim uslovima vožnje”, kaže ekspert za gume Björn Bolze iz centrale servisa za brigu o kupcima proizvođača Kontinental, koji proizvodi trenutne prvake testova guma ADAC – ContiWinterContact TS 830 i TS 830P. “Smješa gume korišćena za ljetnje gume se stvrdne već pri temperaturama daleko iznad tačke smrzavanja. Zimske gume na drugu stranu, ostaju mekane i elastične i može se računati da će držati kontakt sa putem," kaže Bolze. On preporučuje da zimske gume imaju uvijek dubinu šare ne manju od 4 milimetra. Samo tada zimske gume sa više od 2,000 zareza na lamelama se dovoljno šire pod opterećenjem kako bi mogle osloboditi svoj puni potencijal. Zimske gume se ne bi trebale voziti duže od 6-7 zimskih sezona. Kako vrijeme protiče, zbog zimske upotrebe i lagerovanja ljeti, smješa gume gazećeg sloja počinje da se stvrdnjava. U mnogim evropskim zemljama se zahtijeva upotreba odgovarajuće opreme za zimu, pa i zimskih guma.

 

2. Čuvanje guma: Ljetnje gume se moraju pravilno čuvati kako bi prezimile neoštećene. Najlakše je ostaviti ih kod distributera guma na čuvanje tokom zimske sezone. Vujačić Company guva vaše gume tokom sezone. Oni koji žele da ih čuvaju sami trebaju poštovati sljedeća pravila: Prije skidanja guma sa vozila, označite ih sa kredom kako biste znali prilikom sljedeće montaže gdje su bile postavljene na vozilu (PL = prednja lijeva, ZD = zadnja desna itd.). Očistite gazeći sloj od kamenčića i prljavštine, kao i felgu. Okačite kompletne točkove (guma na felgi) na kuke ili ih postavite na policu za gume. Možete ih i jednostavno postaviti jednu na drugu. Izbjegnite postavljanje guma skinutih sa felgi jedne na drugu, bolje ih postavite na policu za gume. Važno je da se ove gume okrenu svake 4 nedjelje tako da se ne oslanjaju na isto mjesto na gumi čitavo vrijeme. Uopšteno, gume ne smiju doći u kontakt sa uljem ili gorivom, mašću ili lakom. Prostorija u kojoj se gume čuvaju mora biti hladna i mračna.

 3. Provjera: Vjerovatno nema ništa gore od toga kada ostanete zaglavljeni sa svojim autom na putu tokom zime. Da biste ovo izbjegli, sve vitalne funkcije/djelove vašeg auta morate provjeriti na jesen. Mnoge garaže ili servisi za opravku nude ovu vrstu provjere akumulatora, svijetala, brisača i kočnica i guma.

 4. Samostalne provjere vozila: Uz to što ćete svoj auto odvesti na servis, vi kao vozač možete napraviti nešto dobro za svoj auto: nesmrzavajuća tečnost za pranje šoferšajbne je neophodna za zimu. Čisti prozori i šoferšajbna mogu biti i najvažniji u mračnim zimskim danima. Takođe je dobra ideja ofarbati ili samo prekriti sa farbom bilo koje oštećenje boje na vozilu kako ne bi mokri i slani (so posuta po putevima) uslovi izazvali rđu na istim. Takođe postoje razni proizvodi na bazi silikona ili alkohola ili u vidu praha koji se mogu utrljati ili nanijeti na gumene lajsne/kedere na vratima i gepeku da biste spriječili smrzavanje istih što bi rezultiralo nemogućnošću otvaranja vrata ili gepeka.

 5. Oprema u vozilu: Morate imati isprravan grebač leda, kablove za akumulator, bat. lampu, ćebe i rukavice u vašem vozilu. Takođe ukoliko imate odmrzivač brava vrata negdje u vozilu, neće vam biti od pomoći sem ukoliko vrata ne otvarate iznutra. Njega morate imati van vozila u njegovoj blizini.

 6. Vozačko ponašanje u zimskim uslovima: Vozači se suočavaju sa različitim situacijama tokom zime: nepredviđenim promjenama vremena, nanosima snijega, poledici i ledu, slabom vidljivošću i hidro/akvaplaningom. Kvalitetne zimske gume su visokotehnološki proizvod i dodatno su obezbjeđenje zimi u kritičnim situacijama. Međutim, one nijesu garant potpune bezbjednosti kada nesavjesni vozač sjedne za volan. Vozači se stoga savjetuju da uvijek voze pažljivo zimi i ne izazivaju kritične situacije brzom vožnjom ili konstantnom vožnjom “u branik” vozilu ispred. Nije nužno reći da zakoni fizike važe i u zimskim uslovima.

 

 7. Magla: Magla se može pojaviti niotkuda, prije svega u hladnim mjesecima tokom zime, kada postoje značajne razlike između temperature vazduha, pa vlažnost vazduha igra najznačajniju ulogu. Magla se može pojaviti iznenadno, čak i u veoma sunčanim danima. Kada naiđete na nju, vozači se strogo savjetuju da maksimalno smanje brzinu i ostanu u vidokrugu zadnjih svijetala na vozilu ispred njih ukoliko se isto ne kreće prebrzo. Osnovno pravilo ponašanja u magli je: Usporite dovoljno i održavajte bezbjednu distancu od vozila ispred. Morate biti sigurni da možete ukočiti potpuno na dužini puta koju možete jasno vidjeti ispred sebe.

 8. Čuvajte se akvaplaninga: Velika kiša i snijeg koji se topi zimi i u proljeće, čine idealne uslove za akvaplaning. Akvaplaning se dešava kada se toliko vode nakupi ispred i ispod guma, da zarezi i kanali na gazećem sloju više nijesu u mogućnosti da je izbacuju izazivajući klizanje gume na vodenom filmu. Kada vozač osjeti da vozilo gubi kontakt sa putem, treba popustiti pedalu gasa, eventualno prešaltati u manju brzinu i sačekati dok guma ponovo ostvari kontakt sa putem. Dobre zimske gume kao Continental ContiWinterContact TS 800 obezbjeđuju najbolje prijanjanje i u tako opasnim situacijama.

 

 9. Mostovi pokriveni ledom: Mostovi mogu predstavljati rizik, pogotovo na jesen. Most može biti neočekivano klizav iako su putevi suvi i bez leda. Za razliku od podloge na čvrstim putevima, asfalt na mostovima ne čuva toplotu, dozvoljavajući da se vlaga iz vazduha ili male kiše smrzne puno lakše. Stoga vozači treba da obrate posebnu pažnju na mostovima.

 10. Lanci za snijeg: Zimske gume ne mogu biti zamjena za lance za snijeg kada se vozite po planinama. U mnogim slučajevima lanci za snijeg su jednin način da pređete bezbjedno preko strmih, snijegom pokrivenih djelova puta. Na mnogim evropskim dionicama puteva vozači su obavezni da imaju lance za snijeg. Plavi saobraćajni znaci sa bijelim lancima za snijeg su upozorenje vozačima za ovo. Ono što je bitno je to da lanci za snijeg moraju biti odgovarajuće veličine (tačnih dimenzija kao što piše na bočnoj strani vaših guma). Lanci se montiraju na pogonske točkove. Naravno, poželjno ih je staviti prije nego što započnete put na putu pokrivenom snijgom, a ukoliko naiđete na snijeg nemojte čekati nizbrdicu ili uzbrdicu, već ih montirajte što najprije možete. Lanci se mogu koristiti isključivo na snijegom pokrivenom putu (ne odnosi se na povremene prekide puta čiste od snijega, preko njih možete preći).