Savjeti

15.09.2017.

10 SAVJETA ZA EKONOMIČNU VOŽNJU

Kada se govori o ekonomičnosti u vožnji svi su puni savjeta. Prije nego počnete praviti spojlere od kartona, evo deset stručnih savjeta.

10 SAVJETA ZA EKONOMIČNU VOŽNJU

1. UBRZAVANJE
Brzine treba mijenjati što ranije kad mijenjamo u višu (prosječne maksimalne vrijednosti su do 2000 o/min za dizelaše, a od 2500 do 3000 o/min za benzince). Ideja je da se što prije dođe do željene brzine kretanja i da se ista potom održava u najvećoj mogućoj brzini na mjenjaču. U prvoj brzini samo pokrenite vozilo, vozite najviše za dužinu vozila i odmah ubacite u drugu brzinu.

 

2. USPORAVANJE
Upravo suprotno, kad usporavate, brzine treba mijenjati što kasnije na niže. Ostanite u višoj brzini do otprilike 1000 o/min prije promjene u nižu brzinu. Bitno je da se na vrijeme započnete usporavanje, ali ne uz korišćenje lera, već treba ostati u brzini što je duže moguće. Potrošnja je tada minimalna.

 

3. PREDVIĐANJE SAOBRAĆAJA
Da bismo uspješno sprovodili dosad navedene tehnike, ključno je obratiti pažnju na saobraćaj oko sebe. Koncentrišite se i pratite, gledajte dalje i šire oko sebe i pokušajte da predvidite ono što će se dogoditi. Na taj način možete voziti maksimalno energetski efikasno i mnogo sigurnije.

 

4. KONSTANTNA BRZINA
Svako ubrzavanje traži više energije, a time i veću potrošnju. S druge strane, usporavanje je čisti gubitak energije. S toga, koliko je to moguće u saobraćajnim okolnostima, poželjno je da što prije dostignete željenu i moguću brzinu kretanja i da je održavate. Stalno ubrzavanje i usporavanje predstavlja beskorisno trošenje energije. A energija je gorivo. A gorivo je novac.

 

5. VIŠAK TERETA
Kad biste morali pješačiti trideset, četrdeset kilometara, trudili biste se da budete što lakši kako biste trošili manje energije i manje se umarali. Slično je i sa vozilom. Uklonite sav višak tereta iz vozila. Stvari koje vam u automobilu nijesu neophodne samo su dodatna masa koju morate da pokrenete i zbog kojeg trošite više energije, odnosno više goriva.

 

6. AERODINAMIKA VOZILA
Pazite na aerodinamiku vozila. Svi dodatni nosači – krovni nosači, nosači za bicikla i sl. primjetno kvare aerodinamiku vozila i jako utiču na potrošnju, tako da bi ih svakako trebalo skloniti kad ne planirate da ih koristite duže vrijeme. Pri brzini od 120 km/h, krovni nosač prtljag povećava potrošnju i do 20%.

 

7. PAZITE NA PRITISAK
… ali ne samo svoj. Redovno provjeravajte pritisak u gumama. Najmanje jednom mjesečno, a preporučljivo je svake dvije nedjelje. Istraživanja sprovedena u EU pokazuju da oko 50% vozila na evropskim putevima vozi s gumama koje imaju manji pritisak od preporučenog. Samo 25% niži pritisak povećava otpor kotrljanja za 10% i potrošnju za 2%, a lošija je i sigurnost vožnje.

 

8. PUTNI RAČUNARI
Koristite podatke s putnog računara, ukoliko je automobil opremljen tim dodatkom, a većina današnjih jeste. Najbolje je imati uključen pregled trenutne potrošnje jer se tako najlakše kontrolišemo i držimo ciljane prosječne potrošnje. Uz to, gledajte i na broj obrtaja i prilikom ubrzavanja ne prelazite vrijednosti – 2000 za dizele, do 3000 za benzince.

 

9. DRŽITE RAZMAK
Kako biste mogli da poštujete sve navedene savjete, neophodno je da predviđate saobraćaj i djelujete unaprijed, umjesto da samo reagujete na događaje oko sebe. Zato obavezno održavajte razmak u odnosu na vozila ispred sebe, kako u kretanju, tako i dok stojite. Minimalni preporučeni razmak iznosi – dvije sekunde, a koliko je to u metrima, zavisi od brzine kojom se krećete. Pri 50 km/h u jednoj sekundi prelazimo skoro 14 metara.

 

10. SIGURNOST PRIJE SVEGA
Ekologija i ekonomičnost su sjajne, ali pravi dobitak je – povećana sigurnost. A upravo povećana sigurnost rezultat je ekovožnje. Osim toga, svi navedeni savjeti, posebno oko ubrzavanja i usporavanja ne vrijede ukoliko bi time bila ugrožena sigurnost nas ili ostalih učesnika u saobraćaju. Zaboravite na vožnju u zavjetrini i ne usporavajte saobraćaj. Sigurnost uvijek dolazi prije ekonomičnosti, pa i prije ekologije.

 

 

Izvor: autoitocka.com