Savjeti

25.08.2017.

10 PRAVILA ZA BEZBJEDNU VOŽNJU KOJA STE MOŽDA ZABORAVILI

Podsjetite se osnovnih vještina za volanom uz ovu zgodnu listu.

10 PRAVILA ZA BEZBJEDNU VOŽNJU KOJA STE MOŽDA ZABORAVILI

Ukoliko su prošle godine otkad ste pohađali časove vožnje, velike su šanse da ste zaboravili makar jedno ili dva pravila. Da bismo vam pomogli da osvježite sjećanje, razvili smo listu od 10 stvari koje bi trebalo da imate na umu uvijek kada sjednete za volan. Pratite ove savjete, i svi instruktori vožnje biće ponosni na vas.

 

Ne ispuštajte volan

Ako zamislite volan kao časovnik, vaše ruke bi trebalo da budu u pozicijama 9 i 3 sati. Na taj način, možete brže reagovati, bez ispuštanja volana, što vam daje najveću moguću kontrolu pri vožnji.

 

Sjedite propisno

Podignite sjedište tako da sjedite uspravno i dovoljno blizu volana – vaši laktovi bi trebalo da budu pod uglom od 90 stepeni, a ramena naslonjena na sjedište. Bićete oprezniji I u boljoj poziciji da reagujete na neočekivano.

 

Precizno namjestite retrovizore

Većina ljudi namješta bočne retrovizore tako da im omogućavaju da vide zadnji ivicu svog auta, iako je ovaj dio viljiv i putem centralnog retrovizora. Postavite bočne retrovizore šire, tako da se taman poklapaju sa slikom sa glavnog retrovizora i više nećete imati mrtvi ugao.

 

Pratite pravilo 2 sekunde

Izbjegavajte da se previše približavate vozilu ispred sebe, tj. uvijek održavajte distancu od minimum dvije sekunde između automobila. To vam ostavlja prostora za kočenje i dozvoljava vam da vidite dalje uz put, što vam pomaže da predvidite potencijalne probleme.

 

Ugasite telefon

Korišćenje telefona pri vožnji je nelegalno gotovo svuda u svijetu. Ali, krenite i dalje od toga - nemojte telefonirati ni putem handsfree uređaja dok ste na putu, jer svakako i to predstavlja distrakciju.

 

Dajte žmigavac svaki put

Nemojte davati žmigavac samo kada vidite drugi automobile u blizini; uradite to svaki put kada skrećete. Na taj način, steći ćete naviku da koristite migavce bez razmišljanja.

 

Parkirajte unazad

Uvijek se parkirajte u rikverc ukoliko ne možete samo proći kroz parking mjesto. Na taj način je sigurnije kada izlazite sa parking, jer bolje vidite da li neko ide put vas.

 

Držite se desne strane

Ukoliko ima više traka za isti smjer, i slobodne su i lijeva i desna, uvijek vozite desnom trakom. Zakon kaže da se držite po desnoj strain, osim ako pretičete; ukoliko radite suprotno blokirate brži saobraćaj I frustrirate druge vozače. Iznerviran vozač je uvijek loš vozač – sigurno ne želite iza sebe nekoga ko vam se priljubljuje uz branik.

 

Pročitajte priručnik

Bacite pogled na priručnik, tj. uputstvo koje ste dobili uz automobil – možda ćete pronaći nešto što nijeste znali. Takođe, tu ćete vidjeti i preporučenu vrijednost pritiska u gumama; nemojte pratiti maksimalnu vrijednost pritiska ispisanu na zidu samih guma.

 

Očistite auto

Kao što se osjećate bolje kada nosite čistu garderobu, vozićete bolje ukoliko se osjećate lijepo u svom automobilu. Izbacite smeće i povedite auto na pranje sljedećeg sunčanog dana. Sređen automobil će se reflektovati i na vašu vožnju.

 

Izvor: caasco.com