Savjeti

06.07.2017.

Dosljedno od početka do kraja – Continental pobijedio u Motor testu guma

Continental guma ponijela je dva zlata i tri srebra u različitim testnim kategorijama.

Dosljedno od početka do kraja – Continental pobijedio u Motor testu guma

Australijski magazin Motor krunisao je ContiSportContact 5 najboljom gumom u testiranju performansi devet brendova. U zaključnom izvještaju, objavljenom u Motor izdanju za maj 2017. godine, tim koji je sprovodio test izjavio je da su imali “vrlo malo sumnje” kada je na red došlo biranje pobjednika, budući da je Continental guma ponijela dva zlata i tri srebra u različitim testnim kategorijama.

Motorov test tim uputio se ka sidnejskoj drag stazi da bi ocijenio gume veličine 235/35 R19 koristeći Ford Focus RS kao testno vozilo. Deseta guma, Michelin Pilot Sport Cup 2, korišćena je kao kontrolna guma da provjeri stazu i vremenske uslove tokom testa. Kandidati su bili Continental ContiSportContact 5, Dunlop SportMaxx RT, Goodyear Eagle F1, Hankook Ventus S1 Evo², Kumho Ecsta PS91, Maxxis Victra M36, Michelin Pilot Super Sport, Nexen N’Fera SU1 i Pirelli P Zero. Ovih devet guma testirano je u tri suve i dvije mokre discipline. Svaka guma dobila je poene od 1 (za top performanse u kategoriji) do 9 (najgore performanse). Poeni su zatim sabrani, a za pobjedničku gumu izabrana je ona sa najmanjim zbirom.

 

Pobjedu u suvom slalom testu odnijela je Michelin Pilot Super Sport, koja je dozvolila Focus RS-u da prođe teren u samo 8.43 sekundi – iz Motor-ove test ekipe rekli su da ih ovaj rezultat nije “pretjerano šokirao.” Kada su mu stavili Pirelli P Zero gume, Ford je postigao vrijeme od 8.46 sekundi, a rezultat Continental guma bio je 8.56 sekundi. Na drugom kraju skale našli su se Maxxis Victra M36 i Goodyear Eagle, kojima je trebalo 8.86 sekundi da provedu Focusa po stazi. Wazza, jedan od Motor-ovih ispitivača, prokomentarisao je da je “očekivao više” od Goodyear gume.

“Okretnost i stepen trošenja gume je jedna stvar, ali naglo smanjivanje brzine, predvidljivo i sigurno, takođe je ključna komponenta u arsenalu performansi jedne gume,” napominje Motor u svom uvodu u test kočenja na suvom. Ova kategorija dala je ContiSportContact 5-ici prvi ukus pobjede. Continental guma se, pri brzini od 110 km/h, zaustavila za 35.73 metra, za pola metra kraće od zaustavnog puta Michelin Pilot Super Sport. Treće mjesto zauzela je Kumho Ecsta PS91, sa zabilježenim putem kočenja od 37.43 metara. Zadnjeplasirana guma, i jedini kandidat koji je premašio oznaku od 40 metara, bila je Nexen N’Fera, čiji je zaustavni put od 41.36 metara bio za punih 5.63 metara duži od Continental-ovog.

Finalni test na suvom bio je motorkhana. Michelin Pilot Super Sport se opet pronašla na vrhu tabele, sa vremenom prolaska staze u iznosu od 1:18.39. Međutim, ovo je bila natjesnija pobjeda za Michelin gumu, jer je pobijedila ContiSportContact 5 za samo desetinku sekunde. Treće mjesto je ponovo zauzela Kumho Ecsta PS91, koja je postigla vrijeme od 1:18.70. Nexen N’Fera je opet bila na posljednjem mjestu – sa 1:22.70 bila je više od dvije sekunde sporija od druge najsporije gume.

Zatim se prešlo na mokre uslove, i dolazi do još jedne pobjede za ContiSportContact 5 u testu zaustavnog puta na mokrom asfaltu, pri brzini od 70 km na sat. Continental guma se zaustavila za respektabilnih 13.96 metara, za 40 centimetara manje nego drugoplasirana guma, Kumho Ecsta PS91. “Ecsta je ponovo šokirala velike igrače,” prokomentarisali su iz Motor-a.  Još 10 centimetara dijelilo je pobjednika od trećeplasirane Hankook Ventus S1 Evo². Skoro 2 metra razlike bilo je između Continental gume i najgoreg perfomera – kada su stavili Maxxis Victra M36, Focusu je bilo potrebno 15.93 metara da se zaustavi.

Finalni test je bio lateralni G test na mokrom. Najbolje performanse postigla je Pirelli P Zero, sa čitanjem od 1.05g. Sa čitanjem od 1.04g, ContiSportContact 5 je osvojila drugo mjesto, dok su Hankook i Dunlop SportMaxx RT2 podijelile treće mjesto sa 1.03g. Poslednje mjesto opet je zauzela Maxxis guma, koja je osvojila čitanje od 0.97g. Međutim, nijesu bile samo loše vijesti za Victra M36: iz tima za testiranje su prokomentarisali da “Maxxis nije pokazala baš najbolje rezultate, ali njene performanse u mokrim uslovima su zapravo bilo bolje nego što se očekivalo.”

Što se tiče pobjedničke Continental gume, koja je završila sa samo 9 poena, ispitivači su podijelili mišljenje da je ova guma bila dosljedna i žustra od početka do kraja. Dodaju da je bila “odlična u različitim vremenskim uslovima, takođe.” Russel Stewart, marketing menadžer Continentala u Australiji, prokomentarisao je: “Veoma smo uzbuđeni zbog ove posljednje nagrade, jer prepoznaje našu posvećenost - prvenstveno kada je u pitanju sigurnost, a potom i njemačku posvećenost inovacijama i tehnologiji, kontinuiranom ulaganju u istraživanja i razvoj cjelokupne automoto djelatnosti, posebno kada su u pitanju sport i kategorije visokih performansi.”

Drugo mjesto u ukupnom testu osvojila je Michelin Pilot Super Sport, sa 14 poena, a treće mjesto pošlo je Pirelli P Zero, koja je osvojila 15 poena. “Zanimljivo, Michelin Super Sport i Pirelli P Zero odvojene su samo jednim poenom,” piše Motor. “Čak i sa jasnom razlikom u skoru između suvih i mokrih performansi, ove dvije gume završile su test sa malom razlikom. Pirelli nije baš mogla da se mjeri sa Michelinovim performansama na suvom, ali niska ocjena u mokrim testovima za ovu gumu spriječila je da iskoristi svoje vještine u suvim uslovima.”

Dunlop SportMaxx RT2, pobjednik prošlogodišnjeg Motor testa guma, završila je na šestom mjestu sa 27 poena. “Na kraju, kralj je mrtav. Živio novi kralj: ContiSportContact 5,” napisao je Motor.