Savjeti

Run-flat gume, SSR, RFT, DSST...

17.10.2018.

Run-flat gume – gume koje idu korak dalje

Run-flat gume – poznate i kao run-on-flat ili samonosive gume – omogućavaju vozačima sigurnije i manje stresno rješavanje problema pucanja gume.

Run-flat gume – gume koje idu korak dalje

Na sreću, pucanje gume je vrlo rijetko. Ali, ako vas guma ipak iznevjeri, vaša je mobilnost jako ograničena i nije zagarantovan siguran nastavak putovanja. S druge strane, run-flat gume – poznate i kao run-on-flat ili samonosive gume – omogućavaju vozačima sigurnije i manje stresno rješavanje problema pucanja gume.

Šta su run-flat gume? Na koji način funkcionišu run-flat gume?


Run-flat gume su samonosive gume koje ne zahtijevaju nošenje rezervnog točka i ručne dizalice. Naspram konvencionalnih guma, run-flat gume karakteriše samonosivi pojačani bok koji je u stanju podržavati gumu u slučaju pada pritiska (npr. pucanje). Ako dođe do pcanja gume, ovaj dizajn sprječava gnječenje boka između površine ceste i felge.

Zašto odabrati run-flat gume? Prednosti run-flat guma 


Run-flat gume omogućavaju nastavak vožnje i zadržavanje kontrole nad vozilom, čak i u slučaju pucanja gume. Pri smanjenoj brzini do 80 km/h i dalje je moguće preći i do 80 kilometara nakon pucanja. To znači da možete odmah nakon pucanja voziti do najbližeg servisa. Nema potrebe za neželjenim zaustavljanjem na cestama sa gustim saobraćajem ili ručnog mijenjanja gume. Isto tako, dosadne promjene gume na sred ulice, možda čak i po kiši ili snijegu, nijesu nimalo prijatne. Nadalje, vozači ne moraju prevoziti rezervne točkove, što im oslobađa prostor u prtljažniku i smanjuje ukupnu težinu vozila. 

Nedostaci run-flat guma


Run-flat gume nešto su teže od konvencionalnih guma, svaka od njih teži oko 300 g više. Početno ulaganje za run-flat gume nešto je više od onog za konvencionalne gume. Međutim, kupovina se isplati posebno ako su run-flat gume postavljene kao standardne, u tom slučaju nisu uključeni ni rezervni točak ni pribor za krpljenje gume kada vozilo napusti fabriku. 

Oznaka run-flat guma


Run-flat gume mogu se identifikovati pomoću zapisa na boku.
Gume koje su prilikom testiranja pokazale da se mogu koristiti na cesti nakon pucanja, imaju slovo ‘F’ prije nominalnog prečnika felge, npr: 205/55 RF 16. Uz to, simbol koji izgleda kao puž nalazi se na boku, i to koriste svi proizvođači.

Uz to, sve run-flat gume imaju specifičnu naljepnicu na spoljašnjem zidu gume koju je postavio proizvođač gume ili vozila. Većina proizvođača ima spostvenu terminologiju za run-flat gume, a najčešće korišćene skraćenice su: RFT, CSR, DSST, HRS, EMT, ROF, SST, ZP i XRP.

Run-flat gume Uniroyala i Continentala nazivaju se SSR gumama. Skraćenica SSR označava ‘samonosive run-flat’ gume ili “Self supporting run flat” na engleskom.

Uniroyalove samonosive run-flat (SSR) gume 


Uniroyalove run-flat gume nazivaju se samonosivim run-flat gumama ili skraćeno SSR gumama. Postoji osam različitih veličina guma sa run-flat tehnologijom u Uniroyal RainSport 3 SSR ponudi ljetnjih guma.

Tehnički uslovi za run-flat gume


Generalno, vozila mogu koristiti run-flat gume ili SSR gume samo ako je to predvidio proizvođač vozila. Uz to, za korišćenje run-flat guma vozila moraju imati sistem za monitoring pritiska u gumama (TPMS). To je potrebno zato što vozači koji koriste SSR gume neće odmah primijetiti pucanje tj. gubitak pritiska.

Postavljanje run-flat guma


Run-flat gume mogu se postaviti na standardne H2 felge. Isto tako, važno je obratiti pažnju na bilo kakve preporuke proizvođača vezane za vozilo. Vozila bi trebalo da budu opremljena run-flat gumama ili standardnim gumama. Ne preporučuje se postavljanje različitih tipova guma u isto vrijeme, čak ni ako svaka osovina ima samo jedan tip.

Iz sigurnosnih razloga, Uniroyal ne preporučuje popravljanje ili ponovno korišćenje guma koje su neispravne ili su već imale oštećenje. Vulkanizeri koji postavljaju i skidaju run-flat gume trebalo bi da budu obučeni za ispravno rukovanje ovakvim gumama.

Zaključak: Run-flat gume nude sigurnost u slučaju pucanja, zato što je i dalje omogućeno upravljanje vozilom i kočenje. To smanjuje rizik od saobraćajnih nesreća. Nije potrebno čekati na službu pomoći na putu, što donosi uštedu vremena i smanjuje stres za vozača. Run-flat gume eliminišu potrebu za teškim rezervnim točkom u gepeku, što čini vozilo lakšim i omogućava uštedu goriva.

 

Izvor: Uniroyal