Savjeti

19.04.2018.

KOLIKI JE ŽIVOTNI VIJEK GUME?

Ne postoji način da se odredi tačno trajanje gume, ali važno je da znate da svaka guma ima svoj životni vijek. On zavisi od kombinacije različitih faktora, kao što su navike vozača, dizajn gume, klima, uslovi na putu, itd.

KOLIKI JE ŽIVOTNI VIJEK GUME?

Industrija guma stalno naglašava ulogu vozača u redovnom održavanju guma, jer je odluka o trenutku u kojem ćete zamijeniti stare gume novima isključivo na vama. Iako je uvijek preporučljivo da konsultujete i profesionalca za sva pitanja o trajanju vaših guma, donosimo vam sljedeće smjernice koje mogu biti od pomoći u ocjenjivanju njihovog stanja.

ŠTA OŠTEĆUJE GUMU?

Postoji mnogo faktora koji doprinose habanju guma. Pored njihove starosti, uslovi na putu poput rupa, ležećih policajaca, ivičnjaka i raznih materijala po istim, primarni su krivci za ovu pojavu. Takođe, velik uticaj na potrošnju gume imaju i navike u vožnji, kao što su brza vožnja, nagli start, ignorisanje promjena u upravljanju i naglo kočenje.

Iako nije previse očigledno, i klima ima određeni efekat na gume. Izloženost ekstremnim temperaturama (vrućinama ili hladnoći), direktnom sunčevom svjetlu, kiši, snijegu i ledu, kao i hemikalijama poput ulja i masti, izuzetno loše utiče na gume, a da to i ne primijetite.

Još jedna stvar o kojoj treba brinuti jeste nepravilna upotreba guma. Ako koristite rezervnu gumu kao stalnu zamjenu, miješate različite tipove guma, koristite ljetnje gume tokom zime i obrnuto, ako koristite gume na oštećenom točku, ili postavite gume koje nemaju kapacitet brzine i opterećenja jednak ili veći od onog koje preporučuje proizvođač vozila – doći će do oštećenja guma.

 

KAKO DA BRINEM O SVOJIM GUMAMA DA BI DUŽE TRAJALE?

Gume su napravljenje tako da vam obezbijede hiljade kilometara izvrsnog servisa. Za najbolje benefite, one se moraju redovno održavati, kako bi se izbjegla oštećenja i preuranjena zamjena. Upotrebni život gume direktno zavisi od uslova skladištenja, redovnog rotiranja i uslova kojima je guma izložena tokom upotrebe (opterećenje, brzina, pritisak, oštećenja na putu, itd.). Budući da ovi faktori variraju od vozača do vozača, nemoguće je odrediti tačno trajanje određenog modela gume.

Životni vijek gume možete produžiti ispravnim održavanjem iste. To podrazumijeva:

-          Redovnu provjeru pritiska

-          Rotiranje guma

-          Održavanje ispravne geometrije trapa

-          Provjeravanje istrošenosti gaznog sloja

-          Vizuelne provjere oštećenja

-          Obraćanje pažnje na reagovanje gume tokom vožnje

 

KADA BI TREBALO DA ZAMIJENIM STARE GUME NOVIMA?

Gume bi trebalo da se uklone iz upotrebe zbog raznih razloga, npr. kada se dubina šare smanji na minimum, kada dođe do oštećenja kao što su napukline, rupe,… Zbog toga, sve gume, uključujući i rezervne, moraju se redovno provjeravati (makar jednom mjesečno). Ove redovne provjere posebno dobijaju na značaju što je guma duže u upotrebi. Ukoliko primijetite oštećenja, preporuka je da kontaktirate profesionalca, a onda u razgovoru sa njim zaključite da li je došlo vrijeme za zamjenu.

Jako je važno da pratite vizuelno stanje svojih guma, ali i promjene u performansama, kao što su gubljenje pritiska iz guma, pojava buke ili vibracija pri vožnji. Te promjene mogu biti indikator da jedna ili više guma moraju da se odmah zamijene.

 

KOLIKO GODINA ĆE MOJE GUME TRAJATI?

Ne postoje konkretni tehnički podaci koji govore o tome koliko guma može da traje. Međutim, Continental i ostali veliki proizvođači guma preporučuju da se sve gume (uključujući i rezervne) koje su proizvedene prije više od 10 godina zamijene novima, iako možda spolja djeluju upotrebljivo.

 

Izvor: Continental