Savjeti

25.09.2018.

Kakvi mogu biti dezeni guma—vrste šara?

Možda ste čuli za termine poput 'simetrična' i 'usmjerena' šara u gazećem sloju gume. Ali, šta ti termini zapravo znače? I šta tačno znači “asimetrija optimizovana za oticanje vode”, kao što se koristi kod gume RainSport 3?

Kakvi mogu biti dezeni guma—vrste šara?

Možda ste čuli za termine poput 'simetrična' i 'usmjerena' šara u gazećem sloju gume. Ali, šta ti termini zapravo znače? I šta tačno znači “asimetrija optimizovana za oticanje vode”, kao što se koristi kod gume RainSport 3?

Usmjerena šara gazećeg sloja gume: sportski i siguran na snijegu

Gume sa usmjerenom šarom gazećeg sloja su idealne za sportske automobile koji redovno voze po mokrim cestama.

Te gume obično na gazećem sloju imaju V šaru ili šaru u obliku strelice, koja pospješuje brzo istiskivanje vode zahvaljujući neometanom oticanju vode. Stoga te gume nude visoki stepen zaštite od akvaplaninga i veću kontrolu smjera kretanja. Ovaj tip šare posebno je pogodan za ceste čija je površina prekrivena snijegom ili muljem te se stoga koristi i na Uniroyal zimskim gumama, jednako kao i na gumama za sva godišnja doba.

Gume sa usmjerenom šarom gazećeg sloja dizajnirane su tako da rade samo u jednom smjeru okretanja, te se u skladu s time moraju i montirati. Na bočnoj strani gume naći ćete jasno označenu strelicu koja pokazuje smjer vožnje.

 

Simetrična šara gazećeg sloja gume: udobno i isplativo

Za razliku od usmjerene šare gazećeg sloja, gume sa simetričnom šarommogu se montirati i rotirati u bilo kojem smjeru, s obzirom na to da su obje polovine šare identične. One su posebno tihe i odlikuju se dobrim držanjem na cesti.

Niži otpor kotrljanja kojim se odlikuju smanjuje potrošnju goriva i produžuje životni vijek guma. One se često koriste za službena vozila i predstavljaju, poput Uniroyal RainMax 2 gume, dobru vrijednost za uloženi novac za one vozače koji uglavnom voze kratke relacije.

 

Asimetrična šara gazećeg sloja gume: sigurnost po svakom vremenu

Prva stvar koju ćete primijetiti kod guma asimetrične šare je to da imaju različitu šaru na unutrašnjem i spoljašnjem ramenu. Svaka od tih strana služi drugačijoj svrsi.

Unutrašnje strane šare gazećeg sloja odgovorne su za izbacivanje vode i za zaštitu od akvaplaninga. Spoljno rame, s njegovim rigidnim blokovima u gazećem dijelu, pruža veću bočnu krutost, što vam daje snažnije prijanjanje kod skretanja te kod vožnje po suvim površinama. Zbog tog su razloga asimetrične gume, poput Uniroyal RainSport 3, posebno popularne kod hatchback i sportskih automobila visokih performansi.

Ujednačena krutost blokova u šari gazećeg sloja garantuje smanjenu buku tokom cijelog životnog vijeka gume.

Kod asimetričnih guma bitno je da montaža bude pravilna. Riječ "Spoljašnja/Outside" uvijek mora gledati prema spolja.

 

Asimetrična šara gazećeg sloja optimizovana za izbacivanje vode: sigurna zaštita od akvaplaninga

Kako bi mogao razviti svoje gume koje su 'Najbolje po vlažnom vremenu', Uniroyal je dizajnirao novu generaciju asimetričnih profila koji objedinjuju prednosti usmjerene i asimetrične šare gazećeg sloja.

Obje gume, RainSport 3 i RainExpert 3, svojom asimetričnom šarom, optimizovanom za izbacivanje vode, pružaju visok stepen zaštite od akvaplaninga. U međuvremenu, Tehnologija kože morskog psa (SST)smanjuje otpor vode i ubrzava odvođenje vode iz kontaktne površine gume.

Kruta spoljašnja ramena gume, zajedno s visokim stepenom bočne krutosti, pružaju snažno prijanjanje i precizno upravljanje kod skretanja.

 

Izvor: Uniroyal