Savjeti

DOT - zadnjih nekoliko godina najčešće pominjana skraćenica vezana za auto gume, ali vrlo često i pogrešno tumačena...

15.03.2019.

DOT oznaka

DOT (Department of Transportation - američko ministarstvo saobraćaja)

DOT oznaka

DOT (identifikacioni broj ministarstva saobraćaja)

Američki federalni zakon nalaže svim proizvođačima da obezbijede normirane informacije na bočnoj strani svih guma koje se prodaju u SAD-u. To se odnosi i na osnovne informacije o karakteristikama, kapacitetu i konstrukciji gume, kao i na identifikacioni broj Ministarstva saobraćaja (DOT) koji je sertifikacija standarda bezbjednosti.

Aktuelni propisi zahtijevaju da identifikacioni broj počinje slovima DOT, nakon kojih slijedi osam do trinaest alfanumeričkih oznaka pomoću kojih se može identifikovati mjesto proizvodnje, veličina gume i specifikacije proizvođača uporedo sa nedjeljom i godinom proizvodnje. I dok se DOT identifikacioni broj uobičajeno, ali pogrešno shvata kao serijski broj gume, za razliku od serijskih brojeva koji se koriste za identifikaciju pojedinačnog proizvoda kod robe široke potrošnje, identifikacioni brojevi guma u stvari označavaju proizvodne serije.

Propisi zahtijevaju da kompletan DOT identifikacioni broj bude utisnut na bočni zid gume sa jedne strane, a sa druge strane bočnog zida samo DOT i prve cifre. Prema tome, ako vam identifikacioni broj izgleda nepotpuno, potrebno je samo pogledati drugu stranu bočnog zida na kojoj se nalazi kompletan identifikacioni broj.

Nisu sve gume namijenjene za prodaju na američkom tržištu, i mnogi proizvođači ne proizvode gume koje zadovoljavaju Savezne Sigurnosne Standarde za Motorna Vozila. Bez sprovođenja potrebnih testova i dobijanja sertifikata da odgovaraju propisima SAD-a, gume ne mogu dobiti DOT i ne mogu biti legalno korištene u SAD-u.