Vijesti

25.09.2020.

EU oznaka

Sve o EU oznaci guma i onome što nam govori

Sve gume koje se prodaju u Evropskoj uniji podliježu obaveznom označavanju. EU oznaka pruža jasne informacije o ekološkim i sigurnosnim karakteristikama gume na osnovu tri centralna kriterijuma: efikasnost potrošnje goriva, kočenje na mokrim podlogama i nivo buke. Razumijevanje ovih simbola na etiketi pneumatika pomaže vozačima da donesu ključne odluke o boljoj sigurnosti na putu, smanjenom zagađenju i potrošnji goriva.

EU oznaka

Otpor kotrljanja i potrošnja goriva

Gume se okreću dok vozite cestom savijajući se prema površini puta i od nje, za što je potrebna energija. Količina izgubljene energije je u korelaciji sa otporom kotrljanja gume.

Gume koje imaju mali otpor kotrljanja su energetski najučinkovitije. To znači da je za pokretanje vozila potrebna manja snaga - a samim tim i manje goriva.

Budući da gume mogu da čine između 20% i 30% potrošnje goriva u vozilu, odabir novih guma koje su energetski efikasne rezultiraće direktnom uštedom goriva.

Kako čitati oznaku EU za gume

Označavanje guma sadrži lako razumljive grafičke simbole koji pružaju informacije o sljedeća 3 bitna aspekta performansi gume.


1. Prianjanje na mokrom

Jako bitno za sigurnost tokom vožnje je ponašanje guma u mokrim uslovima. Ocjena prianjanja na mokrom pokazuje koliko će se gume dobro ponašati u tim uslovima, sa performansama klasifikovanim između klase A i klase G (iako D i G trenutno nisu u upotrebi). Generalno, oznaka EU pretpostavlja brzinu od 80 km/h. Kočeći ovom brzinom, guma klase A zaustaviće se u mokrim uslovima nakon 28 metara. Za poređenje, guma klase F trebala bi da se zaustavi na 46,5 metara, što predstavlja razliku veću od 18 metara. Sa sigurnosne tačke gledišta, pri upoznavanju sa ovim činjenicama ima smisla odlučiti se za gumu više klase.


2. Potrošnja goriva

Zavisno od otpora kotrljanja gume, njena potrošnja goriva kreće se od klase A (koja označava najbolju ekonomičnost goriva) pa sve do klase G (označava najgoru ekonomičnost goriva). Između klasa potrošnja goriva povećava se za približno 0,1 litar na svakih 100 pređenih kilometara.


3. Nivo buke

Nivo buke je vanjska buka koju stvara guma pri kotrljanju, mjerena u decibelima. Broj ispunjenih zvučnih talasa na etiketi jednak je nivou buke u gumama. Jedan zvučni talas znači da guma ima najniži nivo buke, između 67 i 71 dB. Najviši nivo predstavljaju tri zvučna talasa, koja su između 72 i 76 dB.


Kolika je razlika?

Odabirom energetski efikasnih guma smanjićete troškove goriva. Na primjer, prelazak sa guma klase G na gume klase A može poboljšati potrošnju goriva za čak 9 odsto.

Pretpostavimo da vaš automobil ima potrošnju goriva od 8 litara na 100 km, a vi pređete 65.000 km na jednom setu novih guma. Upotrebom guma klase A uštedjećete do 440 litara goriva tokom njihovog vijeka trajanja. Ako cijena goriva iznosi 1,14 eura po litru, potencijalno biste mogli uštedjeti do 500 eura tokom vijeka trajanja guma.

Dovoljno je da imate na umu da će ušteda troškova goriva nadmašiti dodatne troškove kupovine energetski efikasnih guma, što će vremenom rezultirati  ozbiljnijim uštedama.

Savjeti za efikasnu vožnju

Stvarna efikasnost goriva i sigurnost na putu mnogo zavise od navika vozača. Posebno uzmite u obzir sljedeće faktore:

  • Redovno provjeravajte pritisak u gumama kako biste bili sigurni da je na preporučenom nivou; nizak pritisak utiče na veću potrošnju goriva i performanse kočenja;
  • Provjerite ima li znakova neravnomjernog trošenja, posebno duž prednjih ivica  guma. Neravnomjerno trošenje moglo bi povećati potrošnju goriva i uzrokovati brže trošenje guma;
  • Izbjegavajte naglo ubrzavanje i usporavanje jer ovo povećava potrošnju goriva i dodatno troši gume;
  • Slijedite preporuke proizvođača za održavanje vozila;
  • Dodatna težina povećava potrošnju goriva, zato redovno uklanjajte sve nebitne stvari iz automobila.

Izjava o oznaci EU za gume

Continental pozdravlja uvođenje evropske oznake guma i poboljšanje informisanosti potrošača o gumama na prodajnom mjestu.

Od predstavljanja u novembru 2012. godine, oznaka je podigla svijest potrošača o učinkovitosti goriva, sigurnosnim svojstvima i nivou buke novih guma.

Između svake klase, razlika u potrošnji goriva na svakih 100 pređenih kilometara varira za oko 0,1 litra, a put kočenja potreban na mokrom putu pri brzini od 80 km/h povećava se ili smanjuje do 6 metara.

Ispitivanja guma koja sprovode automobilski magazini i dalje će biti osnovni izvor informacija za vozače jer testiraju do 11 svojstava proizvoda pored 3 kriterijuma već prikazana na naljepnici koja su bitna za sigurnost.

Kriterijumi performansi gume koji su neophodni zimi, na primjer, nijesu prisutni na etiketi. Pozvali bismo potrošače da se prilikom kupovine zimskih guma konsultuju sa alternativnim objavljenim izvorima kao što su testovi guma, savjeto prodavaca, materijali proizvođača itd.

Za dodatne informacije o oznaci EU za gume posjetite službenu web stranicu Komisije EU . 


Važno je da poznajete sva svojstva guma kako bi napravili pravi izbor. Mi prema Continentalu imamo puno povjerenje zbog čega u našem servisu možete pronaći širok spektar guma ovog svjetskog brenda. Kompletna ponuda nalazi se na linku. 


Izvor: Continental