Najčešća pitanja

Koliko je bitna starost novih guma, odnosno godina proizvodnje?

Rok trajanja svake gume koja se prodaje na evropskom tržištu je 10 godina. Sve gume starosti do 5 godina se prema preporukama vodećih svjetskih proizvođača smatraju novim gumama sa nesmanjenim voznim karakteristikama. Naravno, sve pod jednim uslovom - da su gume pravilno skladištene u skladu sa preporukama proizvođača guma i posebnih ISO standarda koji se odnose na proizvode od gume. To znači da možete slobodno kupiti svaku gumu starosti do 5 godina od prodavca kojem vjerujete da je skladištio pravilno, naravno uz prateći garantni list, bez bojazni da ćete imati bilo kakvih problema u vožnji. Poslije isteka 10. godine, guma više nije za upotrebu nevezano da li je uopšte upotrijebljavana ili ne!

Ako naručim gume preko interneta, kako mogu platiti?

Možete platiti virmanski (u banci ili pošti) na osnovu predračuna koji ćemo vam uputiti mejlom. Takođe, možete platiti i gotovinski prilikom preuzimanja robe od strane dostavne službe, kada će vam biti izdata priznanica za dati novac, uz račun i garanciju. U ovom slučaju morate pripremiti tačan iznos novca, jer dostavna služba nema mogućnost vraćanja kusura.

Da li koristite email adresu i broj telefona koje vam dam kod registracije i naručivanja za oglašavanje?

APSOLUTNO NE. NIKADA SE NEĆEMO OGLASITI BEZ VAŠEG PRISTANKA!

Ako montiram zimske na prednju osovinu bezbjedan/na sam za zimu?

NE, isto pravilo kod montaže kao za nove ljetnje gume važi i za kombinaciju zimskih i ljetnjih na osovinama. Zimske gume treba montirati nazad zbog lakše kontrole zadnjeg dijela vozila. Ukoliko želite samo vučnu silu, a pogon vam je na prednjim točkovima, onda ima smisla montirati ih naprijed. Za maksimalnu bezbjednost je poželjno imati zimske gume na svim točkovima.

Da li oznaka M+S znači da je guma univerzalna?

Da, ukoliko na gumi stoji samo oznaka M+S bez simbola pahuljice, odnosno planine, koji je obavezan kao oznaka za pravu zimsku gumu. Ukoliko ne stoje ni jedan ni drugi, onda se radi o ljetnjoj gumi.

Koje gume da kupim?

Najbolje je kupiti one gume koje odgovaraju vašim stvarnim potrebama i vašem vozilu. Stoga preporučujemo da se obratite isključivo profesionalcima koji rade u profesionalnim servisima za gume radi konsultacije na ovu važnu temu.

Univerzalne gume su najbolji izbor za mene?

DA i NE. Zavisi od vaših potreba. Ukoliko ste prosječan vozač putničkog automobila, koji ne razvija prevelike brzine i ne prelazi veliku kilometražu godišnje, onda to možda i treba da bude vaš izbor. Ukoliko prelaazite veliku kilometražu i profesionalan ste vozač, onda sa aspekta troška to možda i nije pogrešno razmišljanje. Ukoliko ste vozač koji prije svega razmišlja u svojoj bezbjednosti, onda znajte da najbolje performanse možete ostvariti samo sa ljetnjom gumom ljeti i sa zimskom gumom zimi. To iz razloga što još nije pronađen materijal od kojeg bi se gume pravile a koji bi mogao imati ista vozna svojstva na -20 i na +40 stepeni celzijusa.

Oštetio sam (pocijepao, probio) gumu sa bočne strane, popravka je moguća?

Da li je moguće- da -moguće je popraviti i takvo oštećenje medjutim isto tako je i rizično i van profesionalne preporuke svih proizvodjača guma iz bezbjedonosnih razloga s obzirom na to da je guma sa bočne strane slabije konstrukcije nego na gazećem sloju.

Uopšteno - oštećenja veća od 5mm kod putničkih guma nije preporučljivo popravljati bez obzira gdje se nalaze.

Kome da se obratim za problem sa gumama?

Pa, naravno firmi Vujačić Company, najiskusnijim prodavcima i monterima guma u Crnoj Gori :)

Imam novu fabričku gumu u gepeku - da je montiram?

U većini slučajeva se to ne preporučuje, sem ukoliko prodavac nema potpuno isti proizvod da vam ponudi. Još jedna stvar o kojoj treba voditi računa je starost rezervne gume, jer ukoliko je vozilo starije i fabrička rezervna guma je stara, pa ako je starija od 10 godina više nije za upotrebu. Posebno treba obratiti pažnju na njeno stanje, jer je mogla biti pod uticajem različitih faktora (voda, toplota, rđa, prljavština itd.), takodje van propisa pravilnog skladištenja je da se guma oslanja istom površinom toliko vremena.

Kupio/la sam dvije nove gume, da ih montiram pozadi ili naprijed?

POZADI, iz razloga što je vozaču na taj način olakšana kontrola zadnjeg dijela vozila s obzirom da je kod vozila sa pogonom na prednje točkove zadnji dio inertan, pa ga je teško iskontrolisati prilikom zanošenja. Takođe, kontrola je mnogo lakša i kod vozila sa pogonom na zadnje točkove, a pogotovo na mokrim putevima.

Da li oznaka E1, E2, E3, E4 označava kvalitet gume?

NE, to je pogrešno vjerovanje, jer oznaka E znači evropsku homologaciju, tj. potvrdu da je proizvod proizveden u skladu sa evropskim standardima kvaliteta i bezbjednosti saobraćaja, a broj pored E oznake označava zemlju EU u kojoj je taj sertifikat izdat.

Kada počinje zakonska obaveza za zimske gume?

Zakonska obaveza prema propisu o bezbjednosti saobraćaja počinje 01.11 i traje do 31.03

Pretraga guma» Felge

Pretraga felgi» Gume