Savjeti

27.07.2017.

KADA ZAMIJENITI KOČIONE OBLOGE?

Provjera ispravnosti funkcionisanja Vaših kočionih obloga i njihova pravovremena zamjena neće samo dovesti do uštede novca na duže staze, već može spasiti Vaše vozilo ili čak Vaš život.

KADA ZAMIJENITI KOČIONE OBLOGE?

Provjera ispravnosti funkcionisanja Vaših kočionih obloga i njihova pravovremena zamjena neće samo dovesti do uštede novca na duže staze, već može spasiti Vaše vozilo ili čak Vaš život.
Međutim, kako da znate kada je pravo vrijeme da promijenite ove obloge? Čemu one služe? U nastavku saznajte odgovore na ta pitanja.

ŠTA SU KOČIONE OBLOGE?

Kočione obloge su ključni dio kočionog sistema Vašeg vozila.
Bez kočionih obloga koje ispravno funkcionišu, ostali djelovi vozila, kao što su diskovi, rotori, kočione čeljusti počinju da se habaju. Njihovo održavanje je važno kako bi se izbjegle veoma skupe popravke i nebezbjedni vozni uslovi.
Zato je bitno prepoznati kada je potrebno zamijeniti stare kočione obloge na vašem vozilu.

ŠTA SE DEŠAVA KADA SE KOČIONE OBLOGE ISTROŠE?
Svako korišćenje kočnica na vozilu uzrokuje malo habanje na kočionim oblogama. Na svakom tipu, bilo da se radi o keramičkim, organskim ili metalnim oblogama, ovo trenje čini da se male količine zaštitnog premaza odvoje od nje.
Vremenom se ova oštećenja akumuliraju, a obloge postaju tanje i tanje, dok ne dođu do tačke kada bi trebalo da budu zamjenjene.

Ovo su neki od znakova koji pokazuju da treba zamijeniti kočione obloge:
1. Zvuci škripanja i grebanja
Uopšteno, prvi indikator koji će svaki vozač primijetiti je buka, škripa i grebanje pri kočenju. Ovaj zvuk je je uzrokovan malim metalnim indikatorom koji je ugrađen u Vašu kočnicu samo za tu svrhu. Ako čujete ovaj zvuk redovno tokom kočenja, vjerovatno je vrijeme da automobil povedete kod specijaliste za kočnice.
Kada su kočnice izložene mokrim uslovima, npr. nakon kišne oluje, na kočionim oblogama se može formirati tanak sloj prašine i uzrokovati sličan zvuk pri kočenju. Ako ovaj zvuk nestane nakon prvih nekoliko kočenja, to je pokazatelj da se samo nakupilo malo rđe, a ne da treba mijenjati iste.
2. Manje od pola centimetra kočione obloge
Takođe možete vizuelno pregledati Vaše kočione obloge da biste saznali da li je vreme da ih zamijenite. Pregledajte gumu i vidjećetete da se kočiona obloga kompresuje na disk kočnice. Ako je jastučić manji od 6 milimetara, treba razmisliti o tome da provjerite kočnice, posebno ako je prošlo dugo vremena od posljednjeg pregleda.
3. Zvukovi brušenja i brujanja
Ako čujete dubok zvuk poput zvuka brušenja metala ili brujanja, to može biti znak da, ne samo da su kočione obloge istrošene, već da su vaši diskovi i kočnice došli u kontakt. S obzirom na to da ovaj kontakt metala o metal može vrlo brzo prouzrokovati još više oštećenja u kočionom sistemu, trebalo bi da povedete vozilo na servis što je prije moguće.
4. Signalna lampica
Neka vozila imaju na instrument tabli lampicu koja signalizuje kada je vrijeme da zamijenite kočione obloge. Provjerite da li je Vaše vozilo opremljeno sistemom koji upozorava na istrošenost ovih obloga. Zapamtite da, ako se svijetlo upali, Vaš mehaničar će morati da zamijeni kabal za signalnu lampicu zajedno sa kočionim oblogama.

KOLIKO DUGO TRAJU KOČIONE OBLOGE?

Uopšteno govoreći, kočione obloge moju trajati između 50.000-55.000 pređenih kilometara. Međutim, tačan vijek varira od vozila do vozila i od vozača do vozača. Na primjer, ako često vozite u urbanim sredinama ili gustom putničkom saobraćaju, mnogo više ćete koristiti kočnice od nekoga ko vozi u ruralnim sredinama ili na autoputevima. Neki vozači, sa druge strane imaju naviku da češće koriste kočnicu od drugih, a pritiskanje i otpuštanje kočnice dovodi do toga da se kočione obloge troše brže.

Dakle, uz malo pažnje i promišljenosti, lako možete znati kada treba da zamijenite kočione obloge.

Izvor: bridgestone.com

P.S. Uvijek pratite zvuk svog automobila, a ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte!