Kalkulator dimenzija guma

DIMENZIJE GUMA ORIGINALNA ALTERNATIVNA
Izaberite širinu gume
Izaberite visinu gume
Izaberite radijus gume
KALKULACIJA ORIGINALNA ALTERNATIVNA
Prečnik gume (cm)
Obim gume (cm)
PROMENE SA ALTERNATIVNOM DIMENZIJOM GUMA
Najmanja visina vozila u odnosu na put se promenila za cm
Razlika u prečniku originalne i alternativne dimenzije iznosi cm
Razlika u prečniku originalne i alternativne dimenzije iznosi %

Nerijetko se javlja potreba ili želja za promjenom postojeće dimenzije guma na vozilu iz određenih razloga kao na primjer: poboljšanje stabilnosti, korekcija odstojanja vozila od tla, povećanje nosivosti, a u nekim slučajevima i želja za poboljšanjem izgleda vozila. Promjena dimenzija guma u odnosu na propisanu dimenziju od strane proizvođača automobila, u nekim slučajevima može biti opasna, te se stoga obratite pažnju dolje na "nepisana" pravila o tome.

Pokušajte da promjenom postojeće dimenzije gume ili točka ne prekršite pravilo od maksimum 3% razlike u ukupnom prečniku točka (gume i felge), u odnosu na fabričku dimenziju.

Ovo možete izračunati pomoću našeg kalkulatora dimenzija guma (http://www.vujacic-company.me/kalkulator-dimenzije-guma/), uz napomenu da kalkulator dimenzija guma ne predstavlja 100% tačno sredstvo za odabir alternativne dimenzije gume, već je izvor teoretskih informacija. Za promjenu dimenzije mora se uzeti u obzir realno stanje stvari na vašem vozilu poput: širina felge, prečnik i udaljenost felge (ET - offset), fabrička prepuruka dimenzija, udaljenost od amortizera i opruge, blatobrana itd. 

U svakom slučaju, naša preporuka je da koristite one dimenzije guma i felgi koje preporučuje proizvođač vašeg vozila. Obično je dato više opcija i prečnika, a ovu informaciju možete naći u priručniku o vozilu, na pločici/naljepnici na unutrašnjem dijelu vrata ili poklopca rezervoara, kao i na oficijelnom sajtu proizvođača automobila. Uvijek nastojite da promjenom dimenzije gume ili promjenom prečnika felge ne povećate ukupan prečnik točka, jer povećanje odstojanja vozila od tla direktno utiče na stabilnost vozila u krivinama i efikasnost kočionog sistema. Takodje, vaš brzinomjer će u tom slučaju pokazivati manju ili veću brzinu od stvarne.

U nekim državama propisi zabranjuju promjene dimenzija guma i propisana dimenzija je obično naznačena u saobraćajnoj dozvoli, te se stoga dimenzija po zakonu ne smije mijenjati.

Pretraga guma» Felge

Pretraga felgi» Gume